Goud en meer

Hieronder een verhaal over goud. Een betekenisvolle rode draad door mijn werk en leven…. en tevens is goud wel belangrijk geweest bij de eerste ontwikkelingen vanuit de kosmos en op de aarde.

“Vanaf mijn kinderjaren voel ik al een diepe band met de natuur. De natuur heeft ons veel te leren/bieden.
De schat van de natuur en dus van onze aarde is ons goud en de liefde.

(Klik op de schilderingen/foto’s voor vergroting)

Eerst: wat is nu precies goud?
“Dat is goud waard!” is een symbolische uitdrukking die terugverwijst naar de waarde van geld als ruilmiddel.

Alchemisten waren erdoor geobsedeerd, en overal op de wereld zijn er zoekers, zo ook goudzoekers… Goud ligt diep verscholen en is kostbaar.

Goud is al aanwezig op aarde sinds het ontstaan van de planeet zelf, maar het is niet gevormd op Aarde omdat voor de productie ervan fusiereacties nodig zijn.
Er vinden kernfusiereacties plaats in de kern van sterren, maar deze kernfusiereacties voorzien niet in genoeg energie voor de productie van goud. Sterren die zwaar genoeg zijn (vanaf ongeveer 8 keer de massa van de zon) beëindigen hun leven in een supernova-explosie. Tijdens deze explosie worden er door middel van kernreacties zware metalen gevormd, waaronder goud, maar eerder was er op aarde het op goud gelijkend orichaldum, het oorspronkelijke materiaal (bijv. in Atlantis).

Opa…

Mijn opa schilderde in de jaren ’30 het haantje (wat net als koepels, obelisken en andere objecten als krachtteken boven alles uitsteekt) van de St.Stevenstoren in Nijmegen altijd goud. Op wandelingetjes toonde hij me dat vol trots, en we wandelden dan langs nog meer historische gebouwen van Nijmegen die hij ook schilderde  met olieverf.  Hij exposeerde zelfs. (zijn naam? Hendrik van Son.) Ik was onder de indruk, en  dacht: “dat moest ik toch ook kunnen!” Mijn opa heeft bij mij de liefde voor schilderen wakker gemaakt!

 

Voor mij is goud ook een belangrijk element in mijn werk. Maar ik heb het op een andere manier in mijn leven zien komen…. Ik had vroeger zelfs een hekel aan goud, met name aan gouden sieraden e.d. Of het nu erg kostbaar is of niet… het stootte me eerder af al die oppervlakkige shows van glitter en geld!
Pas later kreeg goud een eigen betekenis. En goud kwam toen vaak in mijn dromen, tijdens innerlijke processen. Bijvoorbeeld na een rebirthing-sessie zocht ik naar “het goud”… in de diepzee, ik dook en zocht en zag, maar er waren dan altijd obstakels… langzaamaan ( 25 jaar later) begint de betekenis toch wel hard te dagen… en heeft er een vervolg plaats gevonden:
zoeken en zoeken vanuit een diep verlangen… naar dat wat kostbaar en essentieel is in mijn leven. Door de duisternis naar het licht. Eén ding was duidelijk:

zoektocht in de diepzee

Míjn goud is op een andere manier waardevol! Goud… gelukspunt, en helende, lichtende, leven-brengende energiestroom.  De natuur is het ware goud! We kunnen niet zonder groen, groente, begroeiing,  de essentiële levengevende sapstroom in alles wat leeft.
Dat is kostbaar… dat is goud waard.

Ik voel me al vanaf jong verwant aan het gedachtegoed van de Italiaanse kunstenaar Penone, die in de zomer 2016 bij het Rijksmuseum zijn  beelden tentoonstelde. (zie beeld hieronder en in mijn galerie takken)

Honing….

…wordt ook wel het goud van de bijen genoemd, en ook dit is levengevend en juist nu actueel;  de bijenstand slinkt, we weten nu hoe essentieel de bijen en dus de honing voor het leven is. Zonder hen geen bevruchting tot nieuw leven van planten.
Niet voor niets staat in oude culturen de bij al symbool voor het leven en vruchtbaarheid, en zo zie je  de bij ook vaak bijv. in Egyptische hiëroglyfen.
En tenslotte wijzen veel symbolieken en culturen bij “goud” naar de gouden zon, en dat is iets essentieels, ook dus voor mij! En niet alleen in deze tijd, maar dat was zo ook al bij de oeroude stammen in Afrika bijvoorbeeld… bijv. farao Achnaton die de zonnegod  aanbad (en zelf werd).

De gouden zonneschijven uit de oudheid van de Inca’s,  juist in deze tijd zijn de activaties van de codes en kennis van de zonneschijven cruciaal en belangrijk. Mijn verbinding hiermee maakt me erg blij. En zo is menigeen zich aan het herinneren…. niet voor niets wordt onze huidige tijd ook vaak “de gouden tijd” genoemd

Dolfijnen wijzen naar de gouden schijf in de kosmos... beeld uit een meditatie

Goud dat voor de blanken, die Afrika wilden “inpalmen”, slechts handelswaar was en later door farao’s gebruikt werd ter pronken,, is voor de Afrikaanse volken (bijv de Asjanti) het symbool van de KRA van Nyamede eeuwige geest van de zon, die wordt uitgebeeld met een cirkel en een stip. De stip stelt de as voor waaromheen het heelal (cirkel) draait. Egyptenaren eigende zich ter decoratie van hun objecten wel heel gemakkelijk het goud uit Nubië en Ethiopië toe….

Via AboeSimbel werd dat de Nijl over gevaren, zigzaggend tegen de wind inlaverend. Maar nu moet daar (en in zoveel andere oneerlijke historie waarin een land zich machtiger voelde en DUS  kostbaarheden dacht te kunnen toeeëigenen) heling op komen, en heling van de onderdrukkende machtssfeer is overal op de wereld gaande; Ik was najaar 2015 in Egypte… ik voelde daar een belang van heling op die “gouden levensstroom”! Alle tekenen op mijn reisweg duidden op een belang, wat de eenheid van volkeren terug kan brengen, ook hier! Wellicht dat de godin Isis kan helpen de mannelijke overheersings/macht-energie (die zo de afgelopen eeuwen en eeuwen een hoofdrol kreeg en de evolutie beïnvloed heeft) in ons tijdperk om te buigen naar balans (in het vrouwelijke en mannelijke), eerlijkheid en verantwoordelijkheid voor iedere medemens….
Was dit goud door de Egyptenaren goed bewaard en zelfs ook wel gemummificeerd, nu is het aan het ontvouwen, uitwikkelen en ontwikkelen. (zie mijn mummiebeelden)

Water: Zwemmen met dolfijnen….

…deed ik in  de Rode Zee. In mijn meditaties zag ik de beelden van de dolfijnen, die zwemmen/vliegen naar de centrale zon achter onze zon(nen). Ze wezen mij  een “gouden schijf”, de centrale zon, en  later het licht in de aarde (binnenaarde)… een mooie verbinding.
Tja… de “obsessie”  was er weer! Gewoon maar die gouden schijven of zonnen schilderen… zo gaat een schilderproces. Vaak zie ik dus later pas de betekenis ervan. Eindjes worden dan aan elkaar geknoopt. En zo zag ik dat later de grootste ster Sirius de verbinding met dolfijnen heeft en ook met Cernunnos, de gewei-mens van de Kelten. (zie schilderijen)

dolfijnen komen van Sirius

Wilde dolfijnen die jou toelaten… héél bijzonder om zo opgenomen te worden in een pod van wel honderd dolfijnen! Ik mocht dat meemaken in de Rode Zee! Dolfijnen brachten me lichtvoetigheid, en ze nodigden uit tot spelen. Eenheid, lichtheid…  hoge energie/trilling… dolfijnen zijn helers, die met hun fijne energieën ons mensen helpen op ons pad.

Met dank aan Anna en Godfried voor de liefdevolle reisbegeleiding!

Hun aanwezigheid in de zee maakt bovendien het water (dat gebied)  helderder, verfijnder, en harmonischer. Ook de walvis is een drager van oeroude energie en wijsheid. Ik dagdroom weleens van in de buik van de walvis te zitten. Zoals Jonas die daar een transformatie onderging. En dat gevoel kwam terug nadat ik in de grotten van ZuidFrankrijk was geweest. In de buik van de walvis, in de buik van MoederAarde….. (zie onder)

De oerroep van de walvis

Lucht: Vrijheid en vliegen….

De pegasus-tak

“De Pegasus-tak”

Pegasus, hij wilde vliegen… maar dat had ook zo zijn beperkingen en gevaren….Een vogel in een kooi, een beeld dat mensen zien in dromen als zij zich gevangen voelen… en ik heb op een bepaald moment in mijn leven het beeld gezien dat die vogel ging uitvliegen, maar nog wel wat schroom had om die wijde wereld echt in te gaan en de ruimte te nemen. Ik ging toen ook wat meer “in de ruimte” beeldend werken, met takken, veren en ander materiaal nam ik die ruimte in, in plaats van op een plat vlak te blijven. Pegasus wilde vliegen, maar er waren inderdaad gevaren, want te hoog: zijn vleugels zouden verbranden, te laag : hij zou in zee  vallen. vliegen is een kunst!
Wellicht voor velen herkenbaar dat na tijden van spanning of veel werk, ineens die bevrijding en oplichting daaruit volgt: heerlijk, ik dans dan achter mijn verfwerk!

Hieronder: de condor vliegt naar de gouden zon.
Daar onder: de gevleugelde gouden slang rijst op (uit het Titicacameer/Peru)

De slang is uit het hol gekropen, krijgt vleugels, verlicht ons pad, en verbindt het vrouwelijke met het mannelijke…. Quetzalcoatl (zie foto)

In Egypte had ik in Abydos bij de tempel van Seti en het Osirion ook mooie ervaringen, die mij van hieruit een hele winter al schilderend liet verwerken en diens betekenissen toonde. De godin Isis die haar goud brengt over de Nijl: een innerlijk beeld, maar Isis brengt (over de Nijl zoals ook toendertijd de Egyptenaren het goud uit Nubië) háár goud: en dat is de Liefde!


Isis komt, met haar goud over de Nijl!

Aarde en grotten

Grotten Les Eglises, te Ussat-Ornolac, Z-Frankrijk. (De in wijdingsgrotten van de Katharen)

ZuidFrankrijk, de streek waar Maria Magdalena na `de kruisiging van Jezus` heeft vertoefd, en waar later de Katharen o.a. hun inwijdingen ondergingen in grotten .

Zie foto boven: de grotten Les Eglises, te Ussat-Ornolac, Z-Frankrijk, een deel van de grote  inwijdingsgrotten van de Katharen van weleer. Ik ervoer in de grot een thuiskomen, geborgenheid (baarmoeder!) en oerkracht.

Kleine Mirjam hield erg van hutjes bouwen en zich daarin terugtrekken; en ook van zwemmen, duiken, en lang onder water in haar eigen wereld te zijn. Dat kleine kind leerde mij iets wat mij nú helpt en mijn verbinding wijst en voedt.
Spelend en in creativiteit je weg vinden of  gaan.
Je innerlijk kind herkennen en liefhebben… voor ons mensen zo belangrijk!

Duikend in de Rode Zee tussen het koraal

Vuur: De leeuw….

Het bezoek aan de Zuid-Franse grotten maakte aldus een diepe kracht in mij wakker, en die voelde aan als een leeuwenkracht, wild en brullend… de leeuw die uit het hol in de aarde komt, en zo kroop ik later de grot in Ussat ook uit!

Hierboven:
Sekhmet is de leeuwgodin uit de Egyptische oudheid
, die verbonden is met de zon en Sirius (net als de dolfijnen!), zij staat voor kracht, moed, tantra, vuur, energie,… enz., En Apedemak, de Meroïdische krijgsgod, afgebeeld in Soedan op zuilen e.d. als de godin met het leeuwinnen-hoofd, een gouden zon daarboven en de cobra (heerser van het Wijze Derde Oog) krult en kronkelt omhoog en legt zijn kop over de zon.
In de afbeelding heb ik de leeuwenzuil weergegeven. De leeuw is uit zijn grot/hol gekropen, en loopt door de leeuwenpoort naar de zon.. en de zon verwarmt haar en heelt al de chakra’s, wij mensen zijn immers in het nieuwe gouden zonnen tijdperk beland! Van meesterschap op aarde.

 

Werk van Mirjam is ook te koop!
Zowel het ruimtelijk werk als de schilderijen. zie “bestel”

farao Achnaton

“De grootste reis die men in het leven maakt,
  is die van het hoofd naar het hart”.

(uitspraak van een Sioux-indiaan)